OLED in begrijpelijke taal

Ben je niet thuis in de technische terminologie van televisies, maar wil je wel graag weten wat OLED is? Lees dan snel verder. Hieronder leggen we in begrijpelijke taal uit hoe een OLED tv werkt en welke voordelen je in de praktijk merkt bij het televisiekijken.
 


Wat is OLED?
 

Wat is OLED?


Een Organic Light Emitting Diode, kortweg OLED, is een kleine lamp. Het bijzondere aan een OLED is dat hij gemaakt is van een organisch materiaal. Als er stroom door het organische materiaal gestuurd wordt, licht de OLED op. Door een kleurenfilter toe te passen kan de lamp een bepaalde kleur licht uitstralen: rood, groen, blauw of wit. Vier OLED lampjes vormen samen 1 beeldpixel. Door miljoenen beeldpixels op een rechthoekige poster te printen maak je een scherm waarop je bewegende beelden kunt laten zien.
 


Wat zijn de voordelen van een OLED televisie?
 

Voordelen van OLED tv


Een televisie met een OLED scherm stuurt elk lampje apart aan. Daardoor bouwt de tv het beeld nauwkeurig op. Elke beeldpixel laat alleen de kleur zien die nodig is om het juiste beeld te tonen. De televisie varieert daarnaast ook in de sterkte van het licht. Door de pixels zwak te laten branden, of geheel uit te schakelen, ontstaat een beeld met perfect zwart. De contrastratio, ofwel het verschil tussen het felste licht en het diepste zwart, is daardoor enorm groot. Dat betekent dat het beeld er realistisch en natuurgetrouw uitziet. Het betekent ook dat kleuren van het scherm spatten.
 


Wat merk ik in de praktijk van de OLED techniek?
 

OLED in de praktijk


Je geniet bij alles wat je op televisie bekijkt van de voordelen van de OLED techniek. Maar het meest bijzonder is de manier waarop films en series worden weergegeven. Verduister de kamer, zet een avonturenfilm of spannende thriller op en verbaas je over het detail dat je ziet op het scherm. Zelfs in de donkerste schaduwen zie je wat er gebeurt dankzij het perfecte zwart van het OLED scherm. Een voordeel van deze techniek is ook dat je grote kijkhoeken hebt. Vanaf elke plek op de bank of in de kamer heb je dezelfde beeldkwaliteit. Het beeld wordt niet slechter als je schuin naar de tv kijkt.
 



OLED in technische taal

In een OLED televisie zit techniek verwerkt die je niet in andere typen tv's vindt. In dit artikel leggen we uit hoe een OLED tv werkt, beschrijven we wat je van de techniek merkt bij het kijken en ontkrachten we een aantal mythes.
 


Techniek

OLED - de techniek

OLED is een emissieve beeldtechniek die licht uitstraalt. Een OLED paneel bestaat uit beeldpixels die zijn opgebouwd uit 4 subpixels. De subpixels zijn gemaakt van organisch materiaal dat wit licht geeft als er stroom doorheen gaat. Dankzij een kleurfilter geeft elke subpixel een eigen kleur licht: rood, groen of blauw. Om de lichtintensiteit en kleuraccuratesse te vergroten en de levensduur van de andere pixels te verlengen tref je een vierde, witte subpixel aan. Donker beeld geeft het OLED scherm weer door de pixels uit te schakelen. Je hebt daardoor een perfecte zwartwaarde. Leuk feitje: om het organische materiaal te beschermen tegen oxidatie is het vacuümverpakt.
 


Kijkervaring
 

OLED - de kijkervaring


OLED televisies hebben een ongeëvenaarde beeldkwaliteit. Dat komt in de eerste plaats door de perfect zwartwaardes. Die zorgen voor een groot contrast, en dat is het meest zichtbare aspect van een goede beeldkwaliteit. Het nieuwste topmodel in de OLED serie van LG, de G6, heeft een contrastratio van ten minste 1.080.000:1. Ter vergelijking: de beste LED tv's hebben een ratio van 7000:1. Door de grote contrastratio geniet je van rijke, natuurgetrouwe kleuren en zie je in donkere gedeelten van het scherm veel details. Een OLED heeft perfecte kijkhoeken, waardoor je vanaf elke plek in de kamer dezelfde, hoge beeldkwaliteit hebt.
 


Weergave van snelle bewegingen
 

OLED - beweging


Een andere bijzonderheid is de manier waarop een OLED scherm beweging weergeeft. De OLED pixels schakelen binnen een milliseconde om. Daardoor bouwt de tv het beeld zo snel op dat er geen sprake is van panel smearing, waar - goedkope - LED tv's wel last van hebben. Je ziet dan een kleurstreep achter een bewegend object. Een nadeel van de razendsnelle beeldopbouw is onscherpte door persistence of vision. Bij een video met een frequentie van 50 Hz staat elk beeld 20 ms stil op het scherm. Elke beweging van je ogen leidt dan tot onscherpte. Met beeldinterpolatie, ofwel het toevoegen van extra frames aan de video, lost de OLED tv dit probleem op.
 


Mythes over OLED
 

Mythes over OLED


Er bestaat een aantal mythes over OLED televisies. Zo zouden ze last hebben van inbranding. De televisies van LG resetten de pixels zodra een bepaalde drempelwaarde van het beginvoltage wordt overschreden. Daardoor zie je geen ongewenste beeldinformatie. Een andere mythe is dat de levensduur van een OLED paneel beperkt is. Door de afnemende intensiteit van de kleinere, blauwe pixels zou het scherm aan kleurverlies lijden. Met de OLED televisies van LG is dit geen probleem. De pixels geven wit licht dat kleur krijgt met een filter. De slijtage die optreedt is daardoor gelijk voor alle pixels. LG geeft bij haar OLED tv's een levensduur op van 30.000 branduren. Dat is 3 uur tv kijken per dag, gedurende ruim 27 jaar. 

> Lees meer over de OLED mythes

© 2018 - 2024 Electro World Frans Smits | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel