Welk smart platform past het beste bij wat je wilt zien? In dit artikel helpen we je op weg naar een antwoord op die vraag. We zetten de smart platforms van de grootste merken tv's op een rij. Je leest meer over hoe elk systeem werkt en wat de belangrijkste voordelen zijn. In de video's geven we je een idee van het uiterlijk en de werking van de smart tv's.
Samsung Smart Hub
Je vindt op meeste nieuwe Samsung smart tv's Smart Hub. Dit is gebaseerd op Tizen en werkt met een overlay op je televisiescherm. Via een rij gekleurde knoppen die je oproept aan de onderkant van het scherm heb je toegang tot apps en tv functies. Je hebt met de Smart Hub het grootste aanbod van apps. Het systeem werkt intuïtief, vooral met de Smart Remote die je krijgt bij de duurdere modellen van Samsung. Met die slimme afstandsbediening beweeg je door te wijzen een cursor over het scherm en selecteer je gemakkelijk wat je wilt zien.
Sony en Philips - Android TV
De televisies uit het hogere segment van Sony en Philips werken met Android TV. Het is gemaakt door Google, dus je zult elementen uit het systeem herkennen van smartphones en tablets. Je hebt via een overlay toegang tot allerlei handige apps. In Android TV is Google Cast geïntegreerd. Je stuurt daarmee met één tik het beeld van je smartphone, tablet of laptop naar de televisie. Dit werkt zowel met Android als Apple apparaten. Via de Google Play Store voeg je gemakkelijk nieuwe apps toe aan je televisie.
LG - WebOS 2.0 en WebOS 3.0
De televisies van LG werken met WebOS. Dit gebruiksvriendelijke systeem werkt met gekleurde kaarten die je aan de onderkant van het scherm oproept. Via deze kaarten schakel je gemakkelijk tussen apps, de lijst van gekoppelde apparaten en instellingen. Je kunt de volgorde van de kaarten aanpassen. Zet bijvoorbeeld je meest gebruikte apps vooraan. Met de Magic Remote van LG bedien je de apps via een cursor die je met de afstandsbediening over het scherm beweegt. Het is ook mogelijk om de tv spraakopdrachten te geven.
Panasonic - Firefox OS
De smart televisies van Panasonic hebben Firefox OS aan boord. Het platform is erop gericht om smart tv zo gemakkelijk mogelijk te maken. Via het basismenu heb je toegang tot live tv, apps en gekoppelde apparaten. Je breidt dit menu eenvoudig uit met de apps die je het meest gebruikt. Via Market voeg je apps toe aan je televisie. Er zijn apps voor video streaming, social media, games en apps voor kinderen.
Andere merken
Sommige televisies van merken als Toshiba, Haier en Salora hebben ook smart functies. Je kunt ze met internet verbinden zodat je enkele apps hebt en een webbrowser. Deze functies werken vaak prima, maar het aanbod van apps is gering. Vaak ontbreken Nederlandstalige apps. YouTube, Netflix en Facebook vind je vaak wel terug op deze televisies.